Je-li vám venku horko, osprchujte se solární sprchou

Sluneční energie dodává zdarma světlo a teplo pro celou planetu. Zamysleli jste se někdy nad tím, že nám za své vyzařování energie nevystavuje žádnou fakturu? Může to být podnětem k zamyšlení, každopádně tu máme zdroj, který můžeme smysluplně využít, nebo nemusíme, rozhodnutí je čistě na nás. Na slunci se opalujeme, vyhříváme, díky slunci se v létě můžeme koupat, protože stačí vyhřát vodu na koupalištích na příjemných čtyřiadvacet stupňů Celsia, a díky slunci se také můžeme sprchovat teplejší vodou, než je ta v bazénech.

voda v bazénu

Solární sprcha není nic nového „pod sluncem“. Lidé tento fígl znali již před staletími, pouze v té době šlo o velmi primitivní způsob ohřevu vody. Stačilo nádobu s vodou ponechat v mělké tmavé nádrži a slunce vodu ohřálo za pár hodin.

Na počátku dvacátého století se začaly vyrábět plastické hmoty a o pár desítek let později nacházely praktické využití i v podobě hadic a právě černá barva hadice umožňovala efektivní ohřev vody, čehož se využívalo pro primitivní solární kolektory. Možná si ještě vybavíte scénu z filmu „Kulový blesk“, kde se pan Smoljak chlubí Josefu Abrhámovi, že mu slunce vyhřívá zdarma vodu na balkoně jeho domu, kde byla natažená černá plastová hadice.

mořská voda

Moderní solární sprchy pracují na shodném principu. Disponují zásobními nádržemi na vodu, opatřenými povrchovou úpravou tmavé barvy, v nichž se voda zahřívá zhruba stejně rychle, jako v hadicích. Zásobníky mohou mít různý tvar, obvykle válcový či kuželový, některé sprchy jsou zabudovatelné napevno, jiné jsou přenosné. Tyto výrobky tedy nabízí další výhody, než jen ohřev vody, jak to měl pan Smoljak v „Kulovém blesku“, přenosnou sprchu si můžete odvézt třeba na chalupu nebo na dovolenou, a připojit ji k vodovodní přípojce, nejlépe k hadici se studenou vodou. Podstatné je, že platíte pouze spotřebu studené vody, nikoli za její ohřev.

Doporučené články